Cider en Calvados van Dassemus op TV
In de uitzending van BinnensteBuiten (NPO) op vrijdag 12 maart 2021, zat een item over cider en ‘calvados’ uit Nederland.
In het programma kon je Ron Langeveld van Wijngaard Dassemus aan het werk zien met zijn Brabantse buitenbeentje-appels. Deze appels voldoen alleen door hun afwijkende vorm niet aan de eisen van de supermarkten. Hierdoor worden ze al snel gedegradeerd tot varkensvoer en dat is natuurlijk zonde, want de smaak en kwaliteit is er niet minder om. Ron waardeert ze daarom op tot heerlijke cider en ‘calvados’ van Nederlandse bodem. En dat is dan weer super-duurzaam!
Ron legt in het item uit hoe de appels tot moes verwerkt worden, waarna er eerst cider van gemaakt wordt. Een deel van deze heerlijke cider destilleerd Ron dan vervolgens tot een hoogwaardige ‘Calvados’. (De naam Calvados is een beschermde naam voor deze drank uit de streek in Normandië, daarom noemt Ron deze Eau-de-Vie van appels ook wel Appelstook).
*Bron foto’s: KRO-NPO programma BinnensteBuiten*