Chateauneuf du Pape
Châteauneuf du Pape is een Franse wijn uit de wijnstreek Rhône en komt uit het gelijknamige dorp in het zuidoosten van Frankrijk. Hoewel er zowel rode als witte varianten van deze wijn gemaakt worden, is de rode toch veruit het bekendst en populairst.
Om aan de eisen van deze appellatie te voldoen, moet een Chateauneuf du Pape aan de volgende voorschriften voldoen:
- De druiven moeten verbouwd zijn in de regio Chateauneuf du Pape
- De producent moet de wijn zelf bottelen, wederom in de streek zelf
- De wijn is een assemblage van druivensoorten. Voor de samenstelling is er een vastgestelde selectie van 8 blauwe- en 6 witte druivensoorten. Het is aan de wijnmaker om de optimale blend uit deze soorten te zoeken om de beste eigenschappen te verkrijgen (en daarmee de hoogste kwaliteit)
Uitsluitend als aan al deze eisen voldaan is, mag deze topwijn de AOC Chateauneuf du Pape dragen én in de speciale fles met een reliëf van de pauselijke kroon gebotteld worden. De zware, opvallende fles heeft zelfs een naam: “La Mitrale”
Rijke historie van Chateauneuf du Pape
De naam betekent letterlijk: “nieuw kasteel van de Paus”. Toen in het Italië van de veertiende eeuw veel onrust heerste door godsdienstoorlogen, vestigde de Paus zich voor zijn eigen veiligheid in Avignon. Zijn opvolger liet in de regio een kasteel bouwen op een plek die daardoor de naam Chateauneuf du Pape kreeg. Én hij liet er wijngaarden aanleggen!
Smaakprofiel van Chateauneuf du Pape
Deze wijn is niet alleen beroemd door zijn herkomst, maar ook om zijn kwaliteit. Het smaakprofiel laat zich het best omschrijven als: vol, krachtig en intens. Maar in de juiste samenstelling altijd subtiel en met een breed smaakpalet. De Chateauneuf du Pape wijnen lenen zich zeker om een paar jaartjes te bewaren: ze kunnen dan nog subtieler worden en nog meer diepgang krijgen.
In het VinoPura-assortiment vind je bijzondere, biologische varianten van deze wijn: