Gratis verzending vanaf €65,-
Gratis verzending vanaf €65,-
Chablis is een heerlijke witte wijn die uit de regio rondom het gelijknamige stadje komt. Rondom deze stad vind je prachtige uitgestrekte wijnvelden waar voornamelijk Chardonnay druiven worden verbouwd. Deze wordt plaatselijk Beaunois genoemd. De Chablis is vaak fruitig, droog heeft een frisse dronk en heeft karakteristiek iets mineraalachtigs.
Chablis is beroemd door zijn wijn-spijs combi met schaal- en schelpdieren. En met name door zijn perfecte match met oesters heeft hij ook wel de bijnaam ‘Oesterwater’
Chardonnay en Chablis staan niet voor niets synoniem voor een variëteit: beide zijn geliefd in het noorden van Bourgondië, Frankrijk vanwege hun complexiteit, hun vermogen om een gevoel van plaats over te brengen en hun veelzijdigheid in combinatie met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. In feite is de O.G. van Chabilis, om er maar een paar te noemen, is een combinatie van twee van ‘s werelds meest populaire druivensoorten, Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Er is geen beter voorbeeld van zijn complexiteit dan deze wijn, gemaakt van de Chardonnay-druif.
Wijnen die voldoen aan de algemene Chablis-voorschriften kunnen classificatie claimen door de wijngaarden waar ze zijn verbouwd, maar elke wijn die onder deze titel wordt geproduceerd, moet worden geproduceerd onder kwaliteitscontrole in overeenstemming met kwaliteitscontroles in de lokale wijngaard van de wijnmakers in de regio. Hoewel veel producenten van New World Chardonnay hun wijnen rijpen in eikenhouten vaten om hun Romeinse, gekarameliseerde tonen te behouden, is dit in Frankrijk niet altijd het geval. In sommige gevallen wordt de wijn gefermenteerd in een eikenhouten vat, waardoor deze een tekstuele scherpte krijgt.
Sommige Chardonnays noemen zichzelf Petit Chablis, maar door de tijd die ze doorbrengen in eikenhouten vaten tijdens fermentatie en rijping, zijn het open wijnen die zich gedragen met veel minder eiken invloed. Dit verschil zit hem ook in het verschil in kwaliteit tussen de wijnen die uitsluitend aan de ene kant van de rivier worden geproduceerd en de andere, de “Petit” en “Chabis”.
Tonnerre, ten oosten van Chablis, wordt een onlangs goedgekeurd wit genoemd, maar het is eigenlijk een chabot-achtige witte kleur, die eind 19e en begin 20e eeuw in een vergelijkbare stijl werd gemaakt.
De historische site van Chablis, die de grande d’Etoile de Chabot en Grande D’Orsay vertegenwoordigt, is beperkt tot de mergel- en kalksteenbodem van Exogyra virgula en grenst in het noorden en zuidwesten van de stad, en in het oosten en ten westen door een reeks heuvels en valleien.
De wijnen variëren enorm, variërend van minerale, vurige wijnen tot ronde, dichte en rijke wijnen. Als je een witte wijn wilt van de beroemdste wijnmakerij van de regio, Domaine de Romanee Conti, kijk dan naar het zuidwesten, waar de witte wijnen van Domaines de Romain – de – Romanees en Contis en de rode wijnen van Domains de la Bordeaux worden geproduceerd .
Chablis is technisch gezien Bourgondië, maar het is niet de regio die de meeste mensen associëren met Chardonnay, zoals je misschien denkt. Over de hele wereld kennen we een regio die witte wijnen produceert van Chardinay-druiven, en we associëren deze regio vaak met wijnen uit Bourgondië.
Wijnen uit het Chablis-gebied worden gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Aligote, maar wijnproducenten over de hele wereld hebben de naam gestolen. Als iemand je een glas wijn geeft van een van de vier Chabalis AOC’s, kun je een droge witte wijn verwachten gemaakt van 100% ChardoNay.
De volle expressie van het terroir is aanwezig in de smaak van Chablis op een manier die zelfs niet te vinden is in de Chardonnay die wordt verbouwd uit de grote wijngaarden van Bourgondië of de Cote de Beaune. Van alle Franse wijnbouwgebieden liggen alleen Champagne, Lorraine en Elzas verder naar het noorden dan Chabelis, dus het is niet verwonderlijk dat het qua klimaat veel meer gemeen heeft met Champagne. Geologisch gezien hebben delen van Sancerre en Chabilis meer gemeen dan Cotes-de-Be aune, maar de beste Sancerre kan worden verward met Chabolis omdat ze gemaakt zijn met Sauvignon blanc en niet met Chardonsay. Hoewel de regio rond Ch Cabernet Sauvignons en de omliggende regio’s technisch Bourgondisch zijn, hebben hun wijnen de neiging om meer mineraalgedreven en aards te zijn dan die van andere regio’s van het land, zoals Champagne, Champs-Elysees of Beaujolais.
Wat de Chablis zo kenmerkend maakt is de frisheid die deze wijn over zich heen draagt en het minerale karakter van de druif. De ligging van deze Franse wijn is zeer belangrijk voor de wijngaard daar deze exact in de baan van de zon moet liggen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrijwel de beste wijnen (de Grand Crus) voortkomen uit wijngaarden waar de meeste zon schijnt. Het is begrijpelijk dat veel wijngaarden de helling optimaal benutten om de wijnen de best verdeelde zon te krijgen. Het nadeel van het gebied waar de Chablis groeit is het klimaat. De wijnranken worden continu bedreigd door de weersomstandigheden doordat er vaak nog vorst is in het voorjaar waardoor de wijnranken kapot kunnen gaan. Ze proberen dit tegen te gaan met oliekachels en vaten met hout aan te steken wat de wijnranken moet verwarmen. Dit is zeer arbeidsintensief en moet zodra de vorst eraan komt direct worden aangestoken om schade te voorkomen. Een andere techniek is het sproeien met water zodat het ijs de rank beschermt. Echter is dit zeer discutabel en foutgevoelig daar je dit met een precisie moet uitvoeren en zodra het even dooit en weer vriest dan worden de wijnranken alsnog beschadigt.
Er is maar één druivensoort die volgens de wet op herkomstbenaming (AOC) verbouwd mag worden, namelijk de beaunois, de plaatselijke benaming voor de chardonnay.
De wetgeving is duidelijk in de soorten terroir die het label AOC mogen dragen, van hoog naar laag is dit:
Appellation Chablis Grand Cru Contrôlée
Appellation Chablis Premier Cru Contrôlée
Appellation Chablis Contrôlée
Appellation Petit Chablis Contrôlée
De wijnen van Chablis worden nagerijpt in stalen vaten waardoor ze niet naar de andere soorten Chardonnay smaken. Dit zorgt ervoor dat de twee wijnen verschillende smaken en hun eigen unieke karakter hebben. Bij een jonge Chablis zie je de groene zweem in de wijn, al deze kenmerken zorgen ervoor dat dit een lekkere frisse wijn met een eigentijdse smaak.
De Chablis-streek is de meest noordelijke streek van de Bourgogne, en ligt vrij dicht tegen de Champagnestreek aan. Eigenlijk vormt het gebied een soort eigen enclave, omdat het niet direct aansluit op de zuidelijker gelegen Bourgogne-streek. De bodem in dit gebied is een unieke kalkbodem ontstaan uit fossielen van schelpdieren (hier was in een ver verleden namelijk een binnenzee…). Dit verklaart het minerale, bijna ziltige karakter van deze wijn.
De appellatie Chablis wordt onderverdeeld in 4 categorieën:
Door de grote wereldwijde vraag naar deze prachtige wijn en de beperktheid van dit gebied, is de prijs van Chablis wijnen zeker de laatste jaren nogal gestegen. En het prijsnivo was al niet echt laag. Daarnaast is het gebied door de noordelijke ligging best gevoelig voor nachtvorst. Ook dit drijft de prijs behoorlijk op. Dit verklaart de stijgende populariteit van de ‘Petit Chablis’. Deze wordt gemaakt van de lager gelegen wijngaarden. De kwaliteit kan zich inmiddels vaak heel goed meten met de ‘hogere’ versies.
<18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd
<18 jaar bij al onze bestellingen doen wij de wettelijke leeftijds check.
<25 jaar, laat je legitimatie zien