Cataratto
Catarratto is een krachtige variëteit die een grondige training en snoei van de wijngaard vereist om fruit van hoge kwaliteit te produceren. Catarratto is een witte wijn uit Italië, oorspronkelijk geteeld op het eiland Sicilië. De Catarratto-druivensoort uit Sicilië, aan de zuidkust van Italië, wordt gebruikt voor de productie van lichte, gemakkelijk drinkbare witte wijnen. Het groeit voornamelijk op Sicilië en is een van de meest verspreide druivensoorten in Italië, goed voor ongeveer 60 procent van het totale wijnproductie van het land. In de afgelopen jaren hebben wijnboeren een nieuwe benadering gekozen voor de productie van de druivensoort. Jonge wijnboeren hebben met de variëteit geëxperimenteerd, waarbij ze technieken hebben gebruikt zoals langdurige maceratie van de schil om sinaasappelwijn te maken en apassimento om de druiven te drogen voordat ze gisten.
Catarratto is een frisse witte wijn met een medium structuur, milde zuurgraad en matig alcoholgehalte. Catarratto is een groeikrachtige variëteit met een goede weerstand tegen veel voorkomende druivenziekten.