Calvados
Calvados is een brandewijn gemaakt van appels (en soms peren). Calvados wordt voornamelijk in de regio Calvados (Normandië, Noord-Frankrijk) geproduceerd, een streek waar veel appelteelt voorkomt. Maar ook in andere streken wordt deze drank gestookt. Echter alleen de versies die in de regio ‘Calvados’ geproduceerd worden, mogen officieel de naam Calvados dragen.
Deze drank heeft een kenmerkende appelsmaak en wordt vaak gedronken als digestief na het eten. Om de smaak en de aroma’s maximaal te behouden wordt het aangeraden deze drank te nuttigen in een tulpvormig glas of in een klein wijnglaasje en het te serveren zonder ijs. Het voordeel hiervan is dat de aroma’s dan optimaal tot hun recht komen.
De productie
Het fruit wordt geoogst en geperst tot een sap dat wordt gefermenteerd tot een droge cider. Die wordt vervolgens gedestilleerd tot eau de vie. Na minimaal twee jaar rijping op eikenhouten vaten kan het als calvados worden verkocht. Hoe langer het rijpt, hoe zachter de drank wordt. Meestal duurt de rijping meerdere jaren. Alleen Calvados geproduceerd in de streek Calvados en die minimaal 2 jaar gerijpt heeft kan worden geclassificeerd als Calvados onder de AOC (appellation d’origine contrôlée).