Blaufrankisch
Blaufrankisch is een rode wijndruif die zijn oorsprong vindt in Franken in het huidige Duitsland, waar het in de regio “blauwe wijn” betekent. Het komt oorspronkelijk uit Slovenië en is, samen met Zweigelt, een van de typische rode druivensoorten in Oostenrijk. Het produceert lichte, kruidige wijnen met een lichte zuurgraad en past perfect bij Oostenrijks-Hongaarse gerechten.
Blaufränkisch is een donkere druivensoort die in rode wijn wordt gebruikt. BlaufrANKISCH-wijnstokken zijn laatrijpe druivenrassen die op warmere locaties worden aangeplant.
Blaufrankisch is na Zweigelt de tweede belangrijkste rode druivensoort in Oostenrijk met 3.340 hectare, wat overeenkomt met 6% van alle Oostenrijkse aanplant in 2008. 807 hectare BlauFRANKISH in deze regio wordt aangeplant in de regio Neusiedlersee en 962 hectare buiten de Neuensee in de Hugelland regio in het aangrenzende heuvelachtige gebied.
Het grootste deel van de nieuwe Blaufrankisch komt uit Burgenland, dat ten zuidoosten van Wenen bij de Hongaarse grens ligt. De regio maakte deel uit van Hongarije tot een referendum in 1920, toen het overging naar Oostenrijk. De oorspronkelijke naam van de druivensoorten is Hongaars: Kekfrankos BlauFRANKISH.
Tegenwoordig wordt in Oostenrijk 3.009 hectare aangeplant, waarmee het na Hongarije de meest voorkomende rode variëteit is, waar 7.260 hectare met druiven wordt aangeplant. Druiven uit Italië, Frankrijk en Spanje gedijen over de hele wereld, maar Blaufrankisch blijft grotendeels dicht bij zijn oorspronkelijke thuisland.