Amarone
Amarone Della Valpolicella (gewoonlijk “Amarone” genoemd) zijn rijke, droge Italiaanse rode wijnen, typisch gemaakt van een blend van Corvina-, Corvinone- en Rondinella-druiven uit de regio Veneto in Italië. In het Italiaans betekent de naam Amar one letterlijk “grote bitterheid”, wat wordt gebruikt om het te onderscheiden van de Recioto della Val policella, die in dezelfde regio wordt geproduceerd. De naam werd oorspronkelijk gebruikt om het te omschrijven als zoeter van smaak, maar in het Italiaans betekent het letterlijk “groter bitter” en Val Policella is een van de weinige wijnen die als machteloos kunnen worden beschouwd.
Amarone komt van het Italiaanse woord amaro (“bitter”) en voegt het achtervoegsel toe dat indrukwekkende afmetingen en volume aangeeft.
Amarone is een blend van Corvina- en Corvinone-druiven, maar Valpolicella is de enige van de drie (hoewel sommige andere denominaties zijn toegestaan door de benaming). De drie belangrijkste variëteiten die worden gebruikt bij de productie van Amarone della zijn ook die welke worden gemengd om een breed scala aan andere wijnen te produceren, zoals Amaretto, Pernod en Pirelli, evenals enkele andere variëteiten. Naast Amarone is er ook Val policella, een wijn uit dezelfde familie als Amaro, met een klein aantal verschillende koriandervariëteiten, die wordt gemengd met andere druiven om een andere wijn te produceren met een iets andere smaak en aroma.