Wijntrends 2021-2022: duurzaamheid zet door.
VinoPura volgt de ontwikkelingen rondom duurzaamheid in de wijnsector nauwgezet.
Hoewel het altijd beter en sneller kan, is het mooi te zien dat het aandeel van biologische wijnbouw nog steeds groeit.
De belangrijkste trends en ontwikkelingen:
- Wereldwijd is er inmiddels een half miljoen hectare biologische wijnbouw grond
- Dat is 6% van het totale oppervlak aan wijngebieden
- Steeds meer conventionele wijnmakers schakelen om naar biologisch
- Belangrijkste redenen voor wijnbouwers om de transitie naar biologisch te maken zijn: maatschappelijke problemen rondom gezondheid en milieu/klimaat.
- Tussen 2005 en 2019 is de groei van het biologische wijnareaal jaarlijks gemiddeld 13%
- De belangrijkste landen met biologische wijnbouw zijn:
Frankrijk: 14% biologisch (van het totaal aan wijngebieden), Oostenrijk: 14% en Italië: 15%
- Maar liefst driekwart van de totale biologische mondiale wijnbouw komt voor rekening van de grote wijnlanden Spanje, Frankrijk en Italië